Hups, pitäisi saada blogiartikkeli polkaistua huomiseksi, mutta et ole edes aloittanut. Vai lupauduitko kirjoittamaan yhteistyökumppanin lehteen listan sesongin kuumista tärpeistä, mutta päässä lyö tyhjää? APUA!

Ei hätää. Lue alta vinkit, miten saat valmista tekstiä aikaan tunnissa tai parissa. Eikä sinun tarvitse välttämättä edes kirjoittaa – ainakaan kovin paljon.

Bonuksena tässä artikkelissa juminpoistovinkit sinulle, joka haluaisit tuottaa sisältöjä säännöllisesti, mutta kärsit tyhjän paperin syndroomasta joka kerta.

 

1. Hyödynnä vanhoja materiaaleja

Mitä aiheita olet käsitellyt jollain tavalla aiemmin? Ehkä olet esiintynyt yrittäjätapahtumassa, pitänyt workshopin, valmistellut tietoiskun sinulle tutusta aiheesta asiakastilaisuuteen tai ollut haastateltavana paikallislehteen teemanumeron vinkkiartikkelia varten. Sinulla saattaa olla tallessa näihin liittyviä materiaaleja.

Käy läpi artikkelit, joita olet ollut tekemässä tai joita sinusta on tehty, pitämäsi esitelmät jne. Poimi niistä tärkeimmät asiat, lisää uusia näkökulmia, päivitä vanhentuneet faktat ja ennen kuin huomaatkaan, olet kirjoittanut kaiken tämän pohjalta uuden tekstin. Lopulta aika helppoa, eikö?

BONUS:
Tee samasta materiaalista sisältöjä eri muotoon, jotta niitä on helppo jakaa eri kanavissa. Löysitkö vanhan Powerpoint-esityksesi, jossa on hyvää sisältöä? Päivitä sen tiedot, lataa Slideshareen ja jaa LinkedInissä. Tai kirjoita sisältö blogiartikkeliksi, jonka kylkeen saat luvuista ja numeroista nätin infograafin.

 

2. Keskity ideoimaan

Jos aloitat tekstin tyhjästä, listaa aluksi 1-3 aihetta, joista haluaisit kirjoittaa. Tämä on tärkeä vaihe, joten istu alas ja keskity kunnolla 15 minuuttia.

Hahmottele valitsemistasi aiheista miellekartat tai kirjaa ylös niihin liittyviä asioita ranskalaisilla viivoilla. Voit myös piirtää. Tavoitteena on tehdä nopea kartoitus aiheista, joista haluat kirjoittaa, mistä niissä on kyse ja mitä voisit niistä kertoa.

BONUS:
Ideoi samasta aiheesta useita otsikoita, hieman eri näkökulmista ja hieman eri sisällöillä. Saat artikkelisarjan. Vaikka sisältö olisi osittain samaa, kukaan ei huomaa. Eikä pienestä toistosta haittaakaan ole.

 

3. Valitse tärkein aihe tekstisi pohjaksi

Tutkaile nyt ideoimiasi aihioita. Valitse niistä yksi, joka tuntuu tärkeimmältä ja lähde kirjoittamaan siitä varsinainen teksti. Kirjoita vain tästä aiheesta. Käytä kokonaisia virkkeitä. Muut aihiot voit säästää seuraavaa kirjoituskertaa varten.

BONUS:
Jos tarkoituksenasi on tuottaa tekstiä säännöllisesti esimerkiksi blogiin, sosiaaliseen mediaan tai lehteen, puoleksi mietittyjä tekstiaihioita olisi hyvä olla aina varastossa. Näin sinun ei koskaan tarvitse lähteä tyhjästä liikkeelle.

Minä käytän ideoiden ja hahmotelmien tallentamiseen Trelloa, johon olen tehnyt ”taulun” sisältöluonnoksille kanavittain (Facebook, blogi, Instagram). Tallennan ideat yleensä Trellon puhelinsovelluksella. Kun sitten jossain kohtaa istahdan kirjoittamaan tekstiä tietokoneelle, saan saman Trello-taulun esiin nettiselaimella.

 

4. Kirjoita kohderyhmällesi omin sanoin

Kun hahmotelma on valmis, kirjoita varsinainen teksti kohderyhmääsi puhuttelevalla tavalla, mutta kuitenkin YHDELLE henkilölle. Jos kohderyhmäsi on väsyneet ja vihaiset yläasteen rehtorit, sinun täytyy kirjoittaa väsyneelle ja vihaiselle yläasteen rehtorille. Kuvittele, miten esittäisit asian juuri sille yhdelle rehtorille, joka istahtaa eteesi.

Kirjoita teksti sinun suuhusi sopivilla sanoilla. Älä juutu yksityiskohtiin, äläkä varsinkaan otsikkoon. Tätä tekstiä ei vielä lue kukaan muu kuin sinä, joten anna palaa häpeilemättä.

Eikä sinun tarvitse välttämättä edes kirjoittaa. Kokeile puheentunnistustoimintoa, joka löytyy monelta tietokoneelta ja puhelimelta! (Minä ”kirjoitan” tekstiviestejä iPhonen sanelutoiminnolla.)

Tai miksipä et kirjoittamisen sijaan tekisi videota? Anna videolle ihan oikeasti mahdollisuus, etenkin jos kirjoittaminen ei selvästi ole sinun juttusi, mutta haluat tuottaa sisältöjä.

 

5. Muokkaa ja deletoi rankalla kädellä

Saitko tekstin valmiiksi?

Minulla on sinulle ikäviä uutisia.

Joudut poistamaan tekstistä noin puolet. Lisäksi joudut kirjoittamaan hieman lisää.

Tiedän, kuulostaa älyttömältä nähdä ensin vaivaa kirjoittamiseen ja sitten poistaa teksti. Tarkoituksena ei kuitenkaan ole jaaritella aiheesta (ja sen vierestä!) kaikkea mitä tiedät, vaan rajata aihe ja muokata teksti lukijalle kiinnostavaksi. Hyvä asiateksti on usein tiivistä ja siinä näkyy ajattelu.

Siispä karsi ja kirkasta. Poista turhat kappaleet, virkkeet, fraasit tai sanat. Lisää eläviä esimerkkejä ja täsmällisempää ilmaisua. Jos jokin virke kuulostaa sinusta kivalta, mutta ei liity asiaan tai lukijasi ei tunnista sitä, poista se sumeilematta.

EPÄMÄÄRÄISTÄ:
”Jos nurkissasi pyörii mitä tahansa kodintavaraa, niin otamme vastaan lahjoituksia ja noudamme tietyissä tilanteissa myös kotoa. Haluat varmasti päästä tavaroista eroon ja me haluamme ottaa niitä vastaan mielellämme. Kierrätys on kaiken A ja O.”

TÄSMÄLLISTÄ:
”Pyöriikö nurkissasi ylimääräistä ehjää kodintavaraa, kuten astioita ja tekstiilejä? Tee ympäristöteko lahjoittamalla ne meille. Noudamme myös kotoa 3:n km:n säteellä Tampereen keskustasta.”

Täsmällisyys on kaunista, eikö totta?

Tarkista vielä, että olet varmasti kirjoittanut tekstissäsi vain yhdestä aiheesta (ks. vinkki 3). Mistä tekstissä on kyse? Tässä kohtaa otsikkokin syntyy usein helposti, kun vastaat tuohon kysymykseen. Otsikkoa voi tarkentaa lisäämällä siihen, kenelle teksti on tarkoitettu ja minkä ongelman teksti ratkaisee.

BONUS:

Yhden kehnosti muokatun tekstin lukee kuka tahansa, mutta jos tavoitteesi on sitouttaa lukijasi, sinun pitää vakuuttaa heidät pysyvästi priimasta tyylistäsi.

Koska tärkeintä on saada lukija tarttumaan tekstiisi, tarkista, että herätät kiinnostuksen heti tekstin alussa. Laita alkuun tärkein asia tai tuo esiin ongelma, johon lukijasi etsii ratkaisua. Näin tekstisi luetaan todennäköisemmin loppuun.

Huolehdi tekstin helppolukuisuudesta. Tarjoile lukijallesi annospaloja: pätki kappaleet, nosta ydinasiat väliotsikkoon tai lihavoi avainkohdat. Hän, joka lukee blogiasi kännykällä hälyisessä ruuhkabussissa, ilahtuu taatusti.

 

7. Tarkista ja viimeistele

Tekstisi alkaa valmistua. Malta kuitenkin vielä hetki ja anna teksti vaikkapa kollegallesi oikoluettavaksi, sillä omille virheille sokeutuu helposti. Jos tämä ei ole mahdollista, nuku yön yli ja lue teksti itse.

Jos päätät oikolukea tekstin itse, ole huolellinen. Jäävätkö jotkut kohdat epäselviksi tai vaativatko ne tarkennusta? Näkyykö lyöntivirheitä? Hyödynnä tekstinkäsittelyohjelmasi automaattinen tarkistustoiminto. (Tämä löytyy esimerkiksi MS Wordissä kohdasta Työkalut > Kieliasun tarkistus.)

Tekstin kieliasusta huolehtiminen on tärkeää, sillä pienetkin yksityiskohdat ovat osa yrityksesi brändiä. Haluathan antaa särmän vaikutelman?

BONUS:
Jos oikoluet tekstin itse, lue se ääneen. Tämä auttaa bongaamaan sisällön epäloogisuudet sekä kömpelöt sananvalinnat.